HOME ABOUT ME THE BREED SHOP HUNDAR/DOGS ART CONTACT PHOTO LINKS

 logga.jpg   villarosa.se

                   KENNEL VILLAROSA                            ​SOFTCOATED WHEATEN TERRIER                 Last update 2025-01-14

                                     

     

Fodervärd - vad är det?

Att vara fodervärd innebär att man får ta hand om en liten valp (eller en vuxen hund) och ha den som sin egen hund, utan att betala för den.

Det låter väl bra!

Du kan räkna med att få den allra bästa valpen i kullen och dessutom får du massor med support, råd och dåd från uppfödaren. Du kan få hjälp med pälsvården, med hundpassning när du reser bort, kanske betalar uppfödaren valpkurser för dig och din valp, och så vidare. Du får också obegränsad tillgång till den "kunskapsbank" som en duktig uppfödare kan besitta, och har någon du kan ringa mitt i natten om du oroar dig för något som gäller valpen/hunden.

Det kan även vara en bra inkörsport till din egen kennel då du på det här sättet får - efter en eller två valpkullar - en fin, meriterad och erfaren hund att starta din egen uppfödning med.

Men det innebär också en massa annat som man bör känna till innan man blir fodervärd!

Hunden ägs fortfarande av uppfödaren och du som fodervärd förvaltar ett värdefullt avelskapital. Det innebär ansvar

Du förbinder dig att

"kostnadsfritt för överlåtarens räkning vårda hunden".

 

Du är skyldig att "vårda hunden på ett sådant sätt att överlåtaren kan utnyttja sin rättighet enligt detta avtal", till exempel att se till att tiken - för det är vanligtvis en tik det är fråga om - är i form för eventuell utställning och, när den dagen kommer, parning och valpning. Om det är en pälshund du har (t ex en Wheaten) innebär det också att du måste vårda pälsen: bada, borsta och kamma så den hålls fräsch och fri från tovor. Och du får självklart på inga villkor sätta saxen i pälsen på din foderhund:

Det kan omöjliggöra utställning av den hunden för månader, ja till och med år, framöver!

 

Du är också naturligtvis skyldig att hålla hunden under sådan tillsyn, att den inte kommer till skada på något sätt. Den ska vara kopplad där det behövs, den ska bäras i rulltrappor mm. Och bind för guds skull inte upp någon hund utanför affären när du går och handlar! Det stjäls många hundar i Sverige, till kamphundsträning och annan gräslig verksamhet.

 

Du måste "omedelbart vid varje löpnings början meddela detta till överlåtaren". I samband med parning ska hunden tillbringa högst 2 veckor hos uppfödaren och vid valpning högst 3 veckor före och upp till 10 veckor efter valpning.

 

Hunden ska vara liv- och veterinärvårdsförsäkrad och dessutom ska du ha en hemförsäkring. Om du inte längre kan ha hunden kvar är uppfödaren skyldig att återta den.

 

Uppfödaren då - varför lämnar hen ut en hund på foder?

 

Hundavel innebär långsiktig och väl genomtänkt planering, där man noggrant studerar olika hundars härstamning, eventuella sjukdomar och så vidare. Det kan ta åratal att komma i närheten av det avelsresultat man drömmer om. Och tyvärr är det inte alltid så att man har möjlighet att husera den där extra fina lilla valpen med den extra intressanta stamtavlan när den har anlänt.

 Kanske har man redan för många hundar i huset eller så finns andra skäl till att valpen inte kan stanna kvar i kenneln för tillfället - en äldre sjuk hund till exempel.

Att överlämna sin valp till en fodervärd är ett stort steg för uppfödaren, som måste känna att hen har förtroende för och tycker om fodervärden. Det måste kännas rätt från början. Uppfödare och fodervärd kommer ju att ha ett mångårigt samarbete, så det gäller att man trivs med varandra och kan kommunicera, för valpens bästa. Fodervärden bör dessutom helst bo i närheten, så överlåtaren kan få ha kontakt med sin hund.

 

För överlåtaren är det alltid något av ett ekonomiskt vågspel att behålla en valp till eventuell avel, eftersom man aldrig säkert kan säga att hunden blir lämplig för avel - till exempel tandfel, kroksvansar och andra icke önskade skönhetsfel kan ju dyka upp med tiden.

 

MEN: överlåtare och fodervärd kan, när allt stämmer, ha mycket roligt tillsammans: gå kurser och åka på utställningar, heja på varann på lydnadstävlingarna eller bara utbyta glada erfarenheter av samvaron med hunden. Det ska vara kul att vara fodervärd - och att ha en fodervärd!

 

Ett av SKK:s fodervärdsavtal (för hel- eller halvfoder) ska följa med valpen/hunden när den flyttar till sitt nya hem, tillsammans med alla övriga handlingar som medföljer vid ett vanligt valpköp. Mer information finns att hämta på www.skk.se

Share |

copyright villarosa.se

Share |